Hyllested Kirke. En lille rundtur med en pensioneret graver.

27.02.2018

Vi mødtes kl 15.30 en kold januardag, med høj solskin og lidt frost, som viste nisseskæg i græsset. Anders havde åbnet kirken, vi var nemlig ikke helt sikre på, om vi kunne komme ind, og vi lod kirkedøren stå åben i tilfælde af, at vi blev låst inde. Det var noget med automatikken.

 

Anders ville gerne dele de mange ting, han ved om kirken og om kirkegården. Han har arbejdet som graver i 25 år, men er, som bekendt, gået på pension. Det var egentlig til fællesspisningen i forsamlingshuset, vi kom til at snakke om det. Han spurgte til, hvem der nu var kirkeværge for Hyllested Kirke, og snakken gik om løst og fast, imens vi spiste af Finns lamselår. Lammene havde haft det godt, det viste vi.

 

Turen gik rundt om kirken, vi stoppede op ved resterne af den oprindelige kvindeindgang og det eksisterende nordvindue.  Anders viste mig de tydlige spor. Man fristes, i disse #me too tider, til at vise andre, hvordan man i Hyllested har ordnet den slags. Turen forsatte til hjørnet af tårnet, det der vender ud mod p-pladsen. Her stoppede vi op, ikke for at se på jernkorset, nej det der optog os var, at der under en forskønnelse af kirkens mure var dukket noget mystisk op. Det var som om der havde siddet to vinduer, en på hver side af hjørnet, der var tydelige tegn i murværket og Anders fandt billederne frem, som han havde taget med sin lille Nokia dengang mureren havde været i gang med at renovere tårnet.

Hvad var de vinduer mon blevet brugt til? Vi kunne ikke blive kloge på det. Anders frøs sine fingre, jeg tilbød ham mine skihandsker, men den gik ikke. Havde man været graver i så mange år, så betød en smule frost ingenting.

 

Inde i kirken bliver man mødt af ligsten, de står i dag lænet op af muren i våbenhuset, og er formodentlig blev fjernet fra kirkegulvet omkring 1870. Og som Henning Nielsen skriver i sin bog om Hyllested Kirke:”blev én af dem bragt til Rugaard, hvor den blev anbragt på fire solide ben af sten, overhældt med cement og benyttet til et udendørs bord” !( s.10) Den skarpe læser bemærker naturligvis udråbstegnet. Heldigvis er stenen, takket være fru C. Mourier-Petersen kommet tilbage til kirken.

 

Og så er der jo de berømte kalkmalerier, men vi vil hellere op under taget. Anders kan ikke finde snoren, den plejer ellers altid at hænge ned, så man kan åbne op. Nå, han skubber lidt til lemmen med ryggen og vi befinder os oppe på 1. sal. Her er stadig mus, en gammel jordmodertaske og en gammel vaske servante. Vi kunne se aftegningerne af en tidligere dør og blev igen nysgerrige. Ovenover døren var et lille tilmuret hul og igen måtte vi gætte os frem. Var det mon til forsvar mod fjender eller…..?

Til sidste gik vi helt op i tårnet, og igen var det den automatiske ringning, der var på tale. Man havde ellers, i mange år, haft en ringelaug.

 

Da vi forlod kirken tænkte jeg lidt over noget andet, som stod på altertavlen, taget fra Johannes evangeliet: ”Den som æder mit kød og drikker mit blod har evigt liv….thi mit kød er sand mad og mit blod er sand drik ( kap 6 v. 54-55) Det var alligevel lidt makabert at tænke sig. Men man skal nok ikke forstå det så bogstavligt. Finns lam smager sikkert også bedre. No offence, som de unge siger, og til den nysgerrige læser, kan jeg oplyse, at det betyder, at det ikke er ment som nogen fornærmelse!

 

Anders og jeg gik lige et smut hjem til ham og ordnede billederne på computeren, igen det der tekniske, som er lidt bøvlet. Jeg sagde tusind tak for en skøn eftermiddag og på vejen hjem måtte jeg lige forevige kirken, som stod der i skumringen og lyste op.

 

Agnethe Liboriussen

Kirkeværge ved Hyllested kirke

 

Del dette:

Kalender

BegivenhedDato

Gudstjeneste i Fuglslev

Gudstjeneste 2. s. e. h.3k. i Fuglslev kirke ved Mia Brøgger 

20. jan 10:30
11:30
20. jan 10:30 -
11:30

Gudstjeneste i Tirstrup

Gudstjeneste 3. s.e.h.3k. i Tirstrup kirke ved Mia Brøgger Efter gudstjenesten …

27. jan 10:30
11:30
27. jan 10:30 -
11:30

Film i fællesskab: "Du forsvinder"

Vi skal opleve Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas i et gribende familiedrama om …

30. jan 19:00
21:15
30. jan 19:00 -
21:15

Lysmesse-koncert i Tirstrup

Cantica-koret har i efterhånden mange år haft tradition for at komme og besøge os i …

3. feb 16:00
17:00
3. feb 16:00 -
17:00

Gudstjeneste i Rosmus

Gudstjeneste Sidste s.e.h.3k. i Rosmus kirke ved Mariann Kristiansen

10. feb 10:30
11:30
10. feb 10:30 -
11:30
Viser 1 til 5 af 9
<< <- 1-5 6-9 -> >>

Galleri