Søndag i marts

03.06.2019

Man skulle tilmelde sig på deres hjemmeside. De skulle bruge data, og så fik man at vide, at man skulle møde op i sognehuset i Tirstrup. Ruten ventede. Det regnede hele formiddagen, og pludselig haglede det. ”Føj for den, tænkte man og drak kaffen” At skulle ud i det vejr, og så på en søndag. Men der var ingen vej uden om, og jeg var heldigvis ikke den eneste. Mange af konfirmanderne var også mødt op.

Man skulle tilmelde sig på deres hjemmeside. De skulle bruge data, og så fik man at vide, at man skulle møde op i sognehuset i Tirstrup. Ruten ventede.

Det regnede hele formiddagen, og pludselig haglede det. ”Føj for den, tænkte man og drak kaffen” At skulle ud i det vejr, og så på en søndag. Men der var ingen vej uden om, og jeg var heldigvis ikke den eneste. Mange af konfirmanderne var også mødt op. Vi fik en rute og en indsamlingsbøsse. Vi lavede en lille konkurrence om hvem, der kunne samle flest penge ind til Folkekirkens Nødhjælp. Vi begav af sted, som en slags soldater for en god sag. Det var klimaet, vi kæmpede for. Jeg tænkte at det var en god ide, og at man jo altid kan gøre noget, bare et eller andet. Tænk bare på den svenske pige; Greta Thunberg, hun sidder hver fredag uden for den svenske rigsdag. Hvis ikke vi har en ren klode, har vi vel ingenting.  Måske skulle den kommende generation vælge at blive skraldemænd, så vi kunne få ryddet op.

 

Idealer og drømme om noget, har vi vel alle. Jeg begyndte ruten i Hyllested, folk var virkelig venlige og mange ville gerne snakke. Skønt, at få en snak og en lille hilsen med på vejen. Solen brød frem og lærken fløjtede. Det var næsten forår. Det var en fornøjelse at møde de nye tilflyttere, at ønske tillykke med den lille ny og at sige ja tak til mobilpay. Der var mange rare øjne og glade smil. Og da jeg mødte manden i haven, kom jeg med en tilståelse. Han sagde, at han ikke ville bidrage, og det var jo helt ok. ”Jeg er medlem af demensforeningen” sagde han. Men han værdsatte det, jeg gjorde. Men, og så kom det frem: ”Formålet er også at se om folk har det godt”, sagde jeg. Og sådan er det. Vi bør komme hinanden noget mere ved. Det var længe siden jeg havde talt med nogle fra byen, og fornemmelsen for hvem, der boede hvor, var væk. Der var mennesker bag dørene, som jeg endnu ikke havde budt velkommen og der var nogle mennesker jeg ikke havde set i meget lang tid. Nogle havde oven i købet fået en ny hund. ”Godt du kom” sagde damen, jeg var egentlig på vej i bad, men så hørte jeg du bankede på.” Der var små børn, der åbnede og lige var nød til at hente deres mor, der var nogle, der lå på sofaen, men nej da, selvfølgelig forstyrrede jeg ikke.

På turen rundt fik man set folk i øjnene, og lyttet til det, der ikke bliver skrevet om. Jovist vi har da en gruppe på facebook, men det her er noget andet. Det her er nærvær og en usynlig dør af ”hvordan har du det”? Nogle gange kan man godt savne, at folk bare lige kommer forbi. Det behøver ikke være planlagt, og det er jo ikke fordi man skal have bagt speltboller og lavet det rigtige økologiske kaffe på sin nye espressokaffemaskine. Tør vi banke på? Har vi tid? Og hvad er vigtigst; klædeskabet eller fællesskabet? Jeg tror ikke fælleskabet er i forfald, vi lever i en tid med nye måder at mødes på. Lad os bare banke på og sige goddag. Vi lever i en tid, hvor folk skal have psykologhjælp bare de taber en indkøbspose i et supermarked. Og hvor man ikke kun er nervøs for eksamen, men har eksamensangst når man går i folkeskolen. Og hvor selfiekulturen går ud over en selv. Pointen er, at de små bump ikke altid kræver dyre psykologtimer, men måske kan klares med et bank på døren og en kop neskaffe lavet på to teskefulde kaffe, og kogt vand.

Turen rundt i byen havde således to formål og helt ærlig, jeg ved ikke hvilken, der var den vigtigste. Det var en vidunderlig søndag og jeg fik samlet ind og hilst på mennesker i min by.

Lad os bare banke på hinandens dør eller komme forbi med et påskud om at låne et eller andet. Vi behøver ikke altid at mødes i Brugsen. Om jeg fik samlet mange penge ind? Det ved jeg ikke. Det var en skøn dag, og nærværet fik et skønt boost.

 

Skrevet af Agnethe Liboriussen

 

Del dette:

Kalender

BegivenhedDato

Aftengudstjeneste i Hyllested

10. s. e. trinitatis Aftengudstjeneste i Hyllested v/ Heidi Bisgård Stemningen ved …

25. aug 19:00
20:00
25. aug 19:00 -
20:00

Gudstjeneste i Tirstrup

11. s. e. trinitatis Gudstjeneste i Tirstrup kirke v/ Mariann Kristiansen Efter …

1. sep 10:30
11:30
1. sep 10:30 -
11:30

Galleri